Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

BASINA VE KAMUOYUNA

KİRA GELİRİ BEYANINDA SON GÜN 1 NİSAN

2023 yılı içinde kira geliri elde eden vatandaşlarımızın kira gelirlerini beyan etmeleri için son tarih; 1 Nisan 2024 pazartesi olacaktır. Bu kapsamda 2023 yılında istisna tutarı olan 21.000 TL’yi aşan konut kira geliri elde eden vatandaşlarımızın Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.  

Vatandaşlarımız kira gelirlerini Vergi Dairelerine ya da Malmüdürlüklerimize uğramadan; Gelir İdaresi Başkanlığı (gib.gov.tr) “Dijital Vergi Dairesi, Hazır Beyan Sistemi” üzerinden 24 saat ulaşarak, hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde beyan edebileceklerdir. 

Kira Geliri elde eden mükelleflerimiz, Dijital Vergi Dairesine şifre alarak ya da e-devlet bağlantıları üzerinden kayıt olarak girebileceklerdir. Burada “Hazır Beyan Sistemi” üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığımızca, resmi kurumlar (nüfus idaresi, tapu vb.) bankalar, belediyeler ve benzeri kuruluşlardan alınan bilgilere göre, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi hazır olarak ekrana gelecektir. Mükelleflerimiz beyannamede yer alan bilgileri kontrol ederek, düzeltmelerini veya varsa gider ve indirimler gibi eklemelerini yaptıktan sonra beyannamelerini onaylayacaklar ve böylece vergi hesaplanarak sistem tarafından otomatik olarak tahakkuk ettirilecektir.

2023 yılı kira gelirlerine ilişkin hesaplanan Gelir Vergisi, 1 Nisan ve 31 Temmuz 2024 tarihleri olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenecektir. Mükelleflerimiz ödemelerini, Hazır Beyan Sistemi üzerinden, anlaşmalı banka-kredi kartı ile ödeme şeklinde yapabilecekleri gibi, Vergi Dairemiz- Malmüdürlüklerimiz veznelerine de yapabileceklerdir.

Konut kira geliri olan mükelleflerin gelirlerini beyan etmemeleri durumunda, 21.000 TL’lik istisna tutarından faydalanamayacakları ve de cezai işleme maruz kalabilecekleri için mağduriyet yaşamamaları açısından beyannamelerini zamanında vermeleri önem arz etmektedir. Bu bağlamda kira geliri elde eden tüm vatandaşlarımızı “Kira Geliri Beyannamelerini” vermeye davet ediyor, saygılar sunuyorum.

Vedat AKILLI

Gümüşhane Defterdarı